OVER MARIEKE

Familielijn biedt trainingen systemisch werken en Geweldloos Verzet & Verbindend Gezag voor professionals.

Marieke van rijn

Sinds 2013 geef ik training, coaching en sinds 2021 supervisie om zo mijn kennis er ervaring te delen met anderen en waar mogelijk anderen te inspireren.  Al meer dan 25 jaar werk ik in de jeugdzorg, jeugdzorg+, GGZ en de behandeling van licht verstandelijk beperkten. De afgelopen 10 jaar werk ik als relatie- en gezinstherapeut, waarbij ik dankbaar gebruik maak van mijn ervaring als pedagogisch medewerker, gezinsbehandelaar en psychomotorisch therapeut.

Een rode draad in mijn loopbaan is de aandacht voor de cliënt, zijn ouders, familie en netwerk: het systemisch werken. Mijn overtuiging is dat wij verbonden zijn met de mensen om ons heen en samen een stap verder kunnen komen. Als trainer en relatie- en gezinstherapeut werk ik ervarings- & lichaamsgericht met als sleutelbegrippen samenwerken, creativiteit, rust en timing.

In 2012 ben ik geïnspireerd geraakt door het geweldloos verzet. Ik ervaar dat het geweldloos verzet/verbindend gezag steunend is in situaties waarin teams of ouders, scholen of families zich machteloos voelen. Het helpt om weer kracht en richting te vinden waardoor de machteloosheid verminderd. Ouders en/of begeleiders kunnen weer rustiger en bedachtzamer reageren, waardoor het kind/de client zich weer veiliger voelt en de mogelijkheid krijgt om (met hulp) zijn of haar gedrag te veranderen.

Het geven van trainingen & supervisie combineer ik met mijn werk als relatie- en gezinstherapeut bij de Opvoedpoli in Zoetermeer. 

Samenwerking

Daarbij werk op verschillende gebieden samen collega’s:

    • Met collega’s vanuit het ‘Nederlands Netwerk Geweldloos Verzet en Nieuwe Autoriteitom elkaar te inspireren, het geweldloos verzet landelijk verder te ontwikkelen en lezingen te organiseren. 
    • Met Raymond Daniels heb ik een aanvullende teamtraining ontwikkeld (3 dagdelen), die we samen aanbieden. Zie trainingen.  
    • Samen met Aarti Sarabdjitsingh hebben wij het cultuur sensitief werken geintegreerd in het verbindend gezag. Samen geven wij training en workshops. Zie: aarti-marieke.nl
    • Verder ben ik aangesloten bij een intervisiegroep voor systeemtherapeuten en een voor trainers Geweldloos Verzet / Verbindend Gezag. 

 

OPLEIDING & WERKERVARING

Na de opleiding psychomotorische therapie & relatie- en gezinstherapeut en supervisor (NVRG); heb ik mijzelf verder ontwikkeld door trainingen en workshops te volgen op het gebied van geweldloos verzet/verbindend gezag & SPACE, Hechtingsgerichte Gezinstherapie (EFT-Nederland), Beschermjassen en MBT (MBT-Nederland).

In 2013 ben ik gestart met Familielijn omdat dit mij de mogelijkheid gaf of mijn kennis en ervaring met anderen te delen en te inspireren. In mijn gehele loopbaan heb ik intern training ontwikkeld en gegeven. Op het gebied van systemisch werken, psychomotorische therapie, systeemtherapie, licht verstandelijk bepekten, weerbaarheidstrainig etc.

Vanaf 2014 heb ik met een team van pedagogisch medewerkers, therapeuten, psychologen en leidinggevenden het geweldloos verzet op Schakenbosch (Jeugdzorg+ Leidschendam) geïmplementeerd. Samen hebben we de 12 teams en school getraind. 

Als relatie- en gezinstherapeut sinds 2014 bij Schakenbosch (Jeugdzorg+) en vanaf dec 2018 bij de Opvoedpoli in Zoetermeer heb ik de kracht van families keer op keer leren kennen, een kracht die we nog meer kunnen benutten. De jarenlange ervaring als psychomotorisch therapeut bij de Orthopedagogische behandelcentra (OBC) van Ipse de Bruggen (Leiden/Den Haag) en in de langdurige zorg van Ipse de Bruggen hebben mij de mogelijkheid geboden om het ervaringsgericht werken verder te ontwikkelen, evenals het visueel werken en het werken met thema’s als rust en timing.

De eerste stappen in het werken met gezinnen heb ik opgedaan bij Hulp aan Huis Haaglanden (Jeugdformaat), als orthopedagogisch gezinsbehandelaar. Daar leerde ik de kracht van het gezin als systeem te herkennen en te gebruiken en dat de kracht van het team je als hulpverlener versterkt.

Als pedagogisch medewerkster (Stichting de Sonneburgh, Haagse Hervormde Kindertehuizen, Jeugdformaat)  heb ik  veel ervaring opgedaan in het groepswerk. Daar leerde ik hoe belangrijk het is dat je op elkaar ingespeeld bent, hoe we veel plezier konden hebben, maar ook hoe kwetsbaar en machteloos ik mij kon voelen. 

Bekijk mijn LinkedIN-profiel voor meer informatie.

REGISTRATIES

Ik ben bij de volgende organisaties geregistreerd:

  • Nederlandse Vereniging voor Relatie en Gezinstherapie
  • Federatie Vaktherapeutische Beroepen
  • SKJ
  • CRKBO (docent)
  • P3NL

PUBLICATIES

We gunnen het niemand en iedereen. Combinatie psychomotorische therapie en geweldloos verzet. 
Van Rijn & van Oosten; Tijdschrift voor vaktherapie, mei 2020.